The mess of stress

Nederland gaat van het slot, het lijkt erop dat we na lange tijd steeds meer maatregelen gaan loslaten. Dat maakt bij mij veel los, veelal positief maar gek genoeg ook minder positief gevoel.

Want natuurlijk vind ik het fijn dat er weer meer kan en mag. Spontaan naar een voetbalwedstrijd van mijn zoon, een museum bezoeken, met vrienden afspreken. Het zijn een paar voorbeelden van dingen die ik heb gemist en meer ben gaan waarderen. En dat geeft energie.

Wat energie gaat kosten is dat er veel meer op locatie gewerkt gaat worden. Net als veel mensen had ik eindelijk mijn draai gevonden in het thuiswerken. Een goede werkplek, goede afspraken met de zonen die nu vaker thuis zijn dan voorheen, materiaal wat naar behoren werkt, na wat opstartproblemen liep het eigenlijk best goed.

En ik kan niet ontkennen dat er een beetje stress bij komt kijken om een aantal zaken weer op te pakken. Lunch mee, coachtools mee, auto in, aansluiten in de file, wie laat de hond uit, vooruit denken over het avondeten, pffft, ik moet er weer even inkomen. Het lijkt als vanouds maar toch voelt dat niet zo. Het levert me stress op.

Maar wat is nou stress?

Bij stress maken we adrenaline, cortisol en/of noradrenaline aan. Deze hormonen komen goed van pas in een acute stresssituatie. Maar wordt dit te langdurig of te vaak aangemaakt, dan zicht dit voor een aantal klachten. Waar moet je dan aan denken?

Tijdens het coachen hoor ik verschillende klachten. Lichamelijke symptomen van stress zijn o.a. hoofdpijn, stijve nek en schouders, hartkloppingen, maagpijn en vermoeidheid. Nou is het niet zo dat als je een keer hoofdpijn hebt, er meteen sprake is van te veel stress.

Je kan ook last krijgen van bazigheid, korter af tegen anderen. Soms zijn mensen sneller overstuur of emotioneel. Voelen mensen zich onrustig en hebben het gevoel de controle te verliezen. Ook het gevoel dat je steeds maar achter de feiten aanloopt, dat je je werk niet afkrijgt en dat je het overzicht kwijt bent wordt vaak ervaren.

Er is veel te vinden op internet over stress en hoe dit te bestrijden. Er worden vaak tips genoemd op gedragsniveau waardoor je kan ontspannen en beter los kan laten.  Ik merk echter bij mezelf dat ik als coach dan denk: dat is mooi, maar daar gaan toch echt een aantal belangrijke dingen aan vooraf. Zoals:

  • Herken je de situatie waar je inzit? Iedereen heeft een interne raadgever, een kwaal die met regelmaat terugkeert en die je waarschuwt dat je te ver bent gegaan, dat je afstand moet nemen, ontspannen en keuzes moet maken. Bij mij is dat meestal nekpijn; als ik maar niet van die stijve nek afkom, dan weet ik dat ik pas op de plaats moet maken, onderzoeken wat er speelt waardoor ik me zo voel en actie ondernemen.
  • Erken je dat er iets moet gebeuren? Ben je je er bewust van dat de enige die hier echt direct iets mee moet, jijzelf bent? Niet je leidinggevende of collega die je steeds een vraag stelt. Want zolang jij geen nee zegt, ligt de bal bij jou.
  • Durf je andere opties te verkennen? Ben je bereid om in je eigen spiegel te kijken waar je iets anders zou kunnen doen? Weet je waarom je jezelf voorbij bent gelopen, waar je eerder had kunnen stoppen, eerder iets had kunnen doen? Niet om streng te zijn op jezelf maar om te leren van de situatie en om herhaling te voorkomen.

Pas dan is er in mijn beleving ruimte voor verandering.

En mocht deze blog een snaar geraakt hebben, sparren kan altijd.

Met ontspannen groet.

Slapende hond - The mess of stress - Kwispelcoachen

Kwispelcoachen
Edmay van der Lely
info@kwispelcoachen.nl
06-18479001

KvK nummer: 08100000
BTW nummer: NL001935959B67

Copyright © 2023 | Kwispelcoachen is onderdeel van Lely Coaching | Website door WebKeizerin